Mogelijke ziektes en nodige vaccinaties.

 

Er bestaan net zoals bij de mens onder de konijnen 1000 en 1 soorten van ziekten. Hierbij lichten we enkele van de meest voorkomende toe en ziektes waartegen je best laat vaccineren.

Wanneer je opmerkt dat je konijn futloos is of niet meer eet zet je hem het best meteen buiten in het gras. Dit kan dikwijls het probleem al oplossen. Soms zijn ze depri van het binnen zitten, buiten wek je hun nieuwsgierigheid weer op en kan het zijn dat ze meteen weer aan het eten gaan. Ook met verse munt, tijm en oregano kan je ze eventueel weer op gang helpen met eten, een stukje banaan van +/- 4cm lang stimuleert de spijsvertering. Helpt dit niet kan je best meteen een (konijnkundige) dierenarts raadplegen. 

Het is steeds handig zelf kruiden in de tuin te hebben zodat je regelmatig enkele takjes kan plukken, gedroogde zijn ook goed maar vers heeft altijd een beter effect.

Vaccinaties

Rhd 1+2 en Myxomatose zijn de 3 meest dodelijke virussen waarvoor je best kan laten vaccineren, wanneer het konijntje de leeftijd van +/- 10 weken heeft, jonger heeft weinig zin daar het weerom na zes weken moet geboost worden dan, ook krijgen ze bescherming mee van de ouders tot deze leeftijd. Met Nobivac ben je meteen een jaar safe, vraag bij de jaarlijkse enting meteen een check up wat geen overbodige luxe is. Waarom vaccineren, RHD en Myxomatose worden verspreid door insecten, ook via voeding, gras, vlooien vachtmijt of rechtstreeks contact met andere dieren. Het enige symptoom voor Rhd  is meteen de dood. Myxomatose kan behandeld worden maar meestal te laat opgemerkt en weinigen overleven het. Vaccinatie is dus het enige middel om ze hiertegen te beschermen. Momenteel woekert er een nieuwere variant van RHD, de RHD2 hier kan men tevens laten tegen vaccineren, vraag hierover raad bij uw dierenarts,tegen dit virus is het vaccin Eravac dat maar een half jaar kan meegaan. Vaak worden konijntjes verkocht in tuincentra met de reclame van enting en boekje erbij. Vraag zeker naar de soort enting ze gekregen hebben en bewijs hiervan, meestal hebben ze een heel goedkoop vaccin gehad enkel tegen Myxomatose en NIET RHD.  Soms vragen mensen ons of we de konijntjes kunnen enten voor hun, wij doen dit niet ! De betere vaccins is bij wet verboden om zelf te plaatsen, er kunnen ook dingen fout lopen tijdens het vaccineren, bv door fout te spuiten kunnen er kisten ontstaan, het dier moet dit zijn hele leven meedragen, meestal zijn de konijntjes ook nog iets te jong om te laten vaccineren wanneer ze hier verhuizen. Dierenartsen hebben hiervoor hun opleiding gekregen en weten wat te doen indien er iets misloopt. Soms horen we wel eens het verhaal dat konijntjes plots sterven en toch vaccin meekregen. Dit kan vele oorzaken hebben, hartfalen en zoveel meer, maar ook dat de dierenarts het vaccin niet op een goede manier bewaart, wanneer de vaccins niet gekoeld worden zullen deze ook geen werking meer hebben, raadpleeg steeds een konijnkundige dierenarts , die weet meestal ook op een juiste manier met konijntjes om te gaan. Ook onze fokdieren worden door de da gedaan.

Tandaandoeningen

Tandaandoeningen zijn een veelvuldig voorkomend probleem, hetzij door genetische oorzaak of foute voeding. Bij menig fokkers wordt er zeer veel aan (foute) inteelt gedaan, dit heeft op langere termijn zo zen genetische gevolgen, klemgebitten en olifantstanden staan hierbij op nr 1. Inteelt wordt geweerd in ons fokprogramma. Ook door foute voeding duiken de tandproblemen op, te weinig hooi en teveel suikers in het rantsoen is hiervan meestal de oorzaak. Konijnentanden blijven immers steeds maar doorgroeien en worden enkel afgesleten door veel te kauwen. Dikwijls kunnen tandproblemen verholpen door de da. Symptomen zijn lopende ogen, vermageren, onregelmatig kauwen, speekselen ,verkiezen van zachter voer.Harde biks speciaal voor de tandjes bestaan niet, is flauwe kul en marketing voor dikwijls een biks met kleurstoffen en vol suikers die je dan ook nog is peperduur mag betalen, ook worden er vaak in winkels knaagstenen aangeboden voor de tandjes, laat u hieraan niet vangen het enige wat goed is voor de tanden is het kauwen van veel hooi en nog eens veel hooi. Wij doen er alles aan de jonkies zoveel mogelijk hooi te leren eten alvorens ze verhuizen.

Huidaandoeningen

Huidaandoeningen kunnen zich in verschillende vormen uiten, vachtmijt, vlooien, schimmels. Deze ontdek je vrij vlug, wanneer het konijn zich veelvuldig begint te krabben, wanneer je haaruitval ontdekt, al deze ongemakken kunnen zich ook in de oren bevinden. Wanneer ze regelmatig aan oor krabben of met hun hoofd schudden doe je best controle. Een middeltje om dit te voorkomen en/of genezen kan je makkelijk bij de da verkrijgen vraag zijn advies hierover en gebruik zelf niet zomaar een product voor hond of kat, deze kunnen giftig zijn voor uw konijn. Vachtproblemen ontstaan meestal uit slecht oud en muf hooi, ook uit slechte biks waardoor het afweersysteem niet op peil is en de parasieten overwinnen. Hetzelfde geld voor ontworming, regelmatig een takje tijm,munt en oregano zal je troetel hiervan behoeden.

Diarree

Diarree is 1 van de meest voorkomende problemen, maar kan de meest uiteenlopende oorzaken kennen. Obesitas, stress, maagdarmparasieten/infecties, antibioticatoediening maar de hoofdoorzaak is nog steeds foutieve voeding ( vezelarm, te veel foute vetten, teveel zetmeel, foute eiwitten, teveel suikers aroma’s en kleurstoffen. ) . Keutels moeten groot en snel droog zijn, wanneer ze kleiner en kleiner worden vormt er zich een obstipatie. Controleer regelmatig, vooral bij jonge konijnen, dat de zone rond de geslachtsdelen proper zijn en vrij van haarballen. Zowel obstipatie als darmverlamming stoppen het voortbewegen en grondig verteren van voedsel. Wanneer je natte trosjes keutels vind in het hok moet je onmiddellijk het korrelrantsoen minderen, zelfs 1 tot 2 dagen op enkel hooi zetten. Deze nachtkeutels of blindedarm keutels genoemd zijn een onmisbare bron voor goede bacterien (verteringsproces), mineralen en vetzuren, deze keutels worden terug opgegeten. Door de foute voeding krijgen deze keutels een onprettige smaak en worden ze niet opgegeten. Nachtkeutels zijn een trosjesvorm en moeten zacht zijn. Zeker in acht te nemen is het feit dat de spijsvertering heel bepalend is voor het al dan niet voorkomen van heel veel ziektes en de voeding daarin de grootste rol speelt.

Als eerste hulp bij diarree kan je hooithee maken, de reguliere kruiden geven eerder vernoemd en de korrels een dag wegnemen en enkel nog hooi bijgeven. Best is natuurlijk een konijnkundige da te raadplegen, deze heeft de meeste kans om uw konijntje te redden.

Besluit

Al bij al zijn er nog heel veel ziekten die kunnen voorkomen maar teveel om hier te vermelden, we hebben slechts de meest voorkomende problemen aangehaald. 

Wel kunnen we stellen dat we voor een groot deel de gezondheid van onze dieren zelf in de hand hebben.

GEZONDHEID STAAT VOOR;

80% VOEDING -

20% LEEFOMGEVING EN HYGIENE,

en VERMIJDEN VAN CHEMISCHE ELEMENTEN zijnde antibiotica, kleurstoffen, pesticiden, insecticiden en chemische aroma's.