Nederlandse hangoordwergje een verrassend huisdier.

Er zijn meer dan 100 rassen, je zal het konijn gaan kiezen diegene waar je het meest gek op bent. Maar wees u ervan bewust dat alle rassen niet het typische sociale karakter hebben van een dwerghangoor. Ook de grotere rassen hangoren, bv de Franse Hangoor is een erg sociaal dier, bedenk wel dat hij veel meer ruimte en voer nodig heeft. Onder de klassieke dwergkonijnen zijn dan weer rassen die helemaal niet vriendelijk zijn en gekend zijn om hun agressieve eigenschap, denk dan vooral aan de haasdwergjes.  Ook zijn mensen nogal is gek op een angora of langharig konijn, deze dieren vragen extra verzorging vanwege hun vacht, (kam/trimbeurt) meer risico op plakpoepen en alle gevolgen vandien. Informeer uzelf voldoende over het ras waarvoor u gaat kiezen.

 

1 of 2 konijntjes

De ervaring heeft ons geleerd dat vele mensen eerst voor maar 1 konijntje kiezen , maar achteraf toch weer 1 tje komen bijhalen daar ze het zielig vinden dat het konijntje alleen zit. Indien je toch kiest voor 1 konijntje neem je het best een rammetje. Ze hebben het voordeel dat ze beter solitair kunnen leven dan voedsters,(in het wild is er maar 1 ram bij de groep voedsters, de andere leven solitair) ze hebben ook de eigenschap van aanhankelijker en liever te zijn dan voedsters. Later heb je tevens de mogelijkheid om een voedstertje bij te plaatsen, opgelet ; de ram moet minimaal een 3 tal weken gecastreerd zijn, en dit kan vanaf 14 weken leeftijd. Er is ook de mogelijkheid 2 van hetzelfde geslacht, rammen steeds laten castreren op +/- 15 weken leeftijd, voedsters best laten steriliseren indien men kiest voor 2 voedsters. Veel voedsters sterven op jongere leeftijd omwille van baarmoederontstekingen enz. Dit alles heeft te maken met hormoonspeling, een cyclus bij voedsters duurt immers slechts 18 dagen. Een grotere groep konijnen is mogelijk, meerdere voedsters met meerdere gecastreerde rammetjes. 

ZELF EEN NESTJE NEMEN ???

Na aankoop krijgen we dikwijls de vraag of het koppeltje dat hier gekocht werd verwant zijn aan mekaar, mensen willen hiermee dan een nestje fokken voor de fun, voor de belevenis van de kinderen, naar onze mening; helemaal fout idee!!!

Het gezegde "kweken als konijnen" klopt niet altijd, een nestje fokken loopt niet altijd zoals verwacht wordt. Vooral als het de eerste keer is voor de voedster.  De voedster kan sterven bij de bevalling, gaan we de jonkies met de hand grootbrengen ? Wat als er een jong blijft zitten, of fout zit met de bevalling ? Wat als de voedster geen goed nest heeft voorbereid ? Welke hygienische maatregelen moeten we treffen wanneer het nestje er is?  Wat als de voedster niet laat zogen? Wat als de oogjes niet openkomen? En de moeilijkste vraag; kunnen we voor de jonkies een goede thuis vinden ?  enz..................

Gaat u toch aan het fokken, informeer u voldoende in het belang van het dier !!!