Naast de voeding en huisvesting is natuurlijk ook verzorging en hygiene een belangrijk aspect om ziektes en insecten te weren.

Vachtverzorging

Een konijnenvacht vraagt niet zoveel verzorging, konijntjes wassen zichzelf of elkaar. Was je konijn zelf nooit met water. Tenzij in nood bij erge diarree en alleen dan de vervuilde plaats. Natte konijnvacht is een paradijs voor insecten, vooral vliegen zijn hier gek op en de maden zullen volgen, met alle gevolgen vandien. Tijdens de verharingsperiode kan het nuttig zijn je konijn te borstelen, des te sneller de losse haren weg zijn des te beter, tijdens het wassen likken ze soms mee de haren op en kan er een haarbal ontstaan in de maag of het darmenstelsel waardoor de spijsvertering weer in gevaar komt. Met goede voeding komen ze normaal de verharingsperiode snel en goed door, goede voeding vertaalt zich ook in een gezonde vacht. Langharige konijnen vragen een intensievere verzorging, vooral aan de geslachtsdelen.

Voor een gezonde vacht staat voeding op de 1ste plaats na Hygiëne.

Tandverzorging

Tanden van een konijn blijven steeds maar doorgroeien tot zelfs 1mm per week, meerdere konijntjes belanden bij de dierenarts met allerlei tandproblemen. Rotte tanden veroorzaakt door te veel suiker meestal in knaagstangen en kleurrijke voeding. Haken op de kiezen of olifantstanden door een vezelarm dieet, hooi is hier superbelangrijk voor. Harde Korrels om de tanden sneller te slijten is een commerciele uitvinding en fabeltje dat door velen voor waarheid wordt genomen, dit werkt niet, tanden slijten enkele door te kauwenTandproblemen kunnen echter ook een genetisch gevolg zijn van jarenlange inteeltprogramma’s (om zogezegd het ras te verbeteren) die door een aantal fokkers in het leven werden geroepen.

Een vezelrijk en gezond dieet zorgt voor een gezond gebit !  

Nagelverzorging.

Zoals bij elk ander dier groeien de nagels bij een konijn eveneens als maar door, een knipbeurt af en toe  is wel aangewezen, hiervoor bestaan speciale tangetjes die je in elke dierenspeciaalzaak wel kan vinden. Je kan het eventueel bij je dierenarts laten doen gelijktijdig met de jaarlijkse vaccinatie. Doe je het zelf; let dan even op naaststaande foto zodat je het op de juiste manier kan doen.

 

Nagels knippen doe je met het juiste gereedschap en kennis van zaken!

Hygiƫne = milieubewust denken.

 

ALGEMEEN

Ook wij als kleine hobbyfokkerij denken milieubewust en mijden zowel antibioticums als chemische reinigingsmiddelen. Wekelijks is een grote schoonmaak van de hokken en het eet en drinkgerei vereist om de goede hygiëne te bewaren, wat dan ook weer de bacteriele en parasitaire cyclussen doorbreekt, ook vervelende insecten worden het erg lastig gemaakt.

 

 

 

HOKHYGIENE

Wekelijks al de bedding en ontlastingen helemaal uithalen, in de zomermaanden de uitwerpselen meermaals in de week verwijderen. Na het leegmaken bestrooien we de bodem met het product HIPPALGO BOX FREE . Een paardenmiddel dat doeltreffend is.  Dit is een droog en natuurlijk poeder en werkt als volgt; het heeft een frisse geur, zal vocht en ammoniak binden waarna het vocht zal verdampen, hierdoor blijft de bodem/bedding droog en krijgen bacteriën geen kans tot overleven. Ook maden in je mest ga je quasi niet meer zien verschijnen.  Na drie à vier dagen herhalen, ook de overlast van vliegen zal sterk dalen. We gebruiken dit product al een geruime tijd en hebben er alleen maar positieve ervaringen mee en is zijn prijs meer dan waard.  Ook zindelijk maken bevordert een betere hygiëne niet belastend voor het milieu.

 

TOEBEHOREN 

 

 

Vervuilde drinkflessen en/of eetpotten zijn uit den boze, wij eten toch ook uit een proper bord toch ?  Wekelijks haken we de drinkflessen af en worden deze gespoeld met proper water, samen met de eetpotten, dagelijks vullen we de flessen bij met vers leidingwater (nooit regenwater). Tijdens hetere periodes worden er een aantal flessen gevuld met leidingwater in de koelkast bewaard. Dit zorgt steeds voor fris en gezond water voor de dieren, wat dan 2X daags wordt bijgevuld.  Water dat in de bloedhete zon vertoeft kan een temperatuur behalen van +/- 45 graden C en zal weer een bron worden van allerlei besmettingen zoals salmonelle enz.

Maandelijks worden alle toebehoren goed gereinigd in heet water met daaraan weer een paardenmiddel aan toegevoegd. Het product VIVIDERM  BOXCLEAN is een samenstelling van etherische oliën, dit product heeft een quasi zelfde werking als menig ander chemisch reinigingsproduct maar dan met respect voor milieu, mens en dier.  Ook kan je het product gemengd met water door het hok vernevelen ter verfrissing en insectenverwering. Opgelet nooit rechtstreeks op de dieren gebruiken.

 

Een goede hygiëne kan heel wat narigheid voorkomen !