Hoe het begon.

Onze hobby is gegroeid uit ons verleden, vanaf onze jeugdjaren hadden wij reeds de microbe en fokten met allerlei boerderijdieren; geiten, schapen, konijnen, tot minipaardjes en varkens toe. Door ons beroepsleven in de sector van hobbyvoeders hebben we destijds onze hobby moeten laten varen wegens tijdsgebrek. Begin 2013  kwam er een carrièreswitch (specialisatie konijnenvoer) en was er weer plaats voor een fijne hobby en dachten we weer meteen aan de hangoordwergjes    Neen niet zomaar wat fokken en jonkies verkopen, we hebben de fylosofie voor ogen genomen met konijnenwelzijn voorop en een toonbeeld te zijn voor andere fokkers. Ons steentje bijdragen voor een beter konijnland. 

De Fokkerij

Vooreerst willen we duidelijk stellen dat we geen broodfokkers zijn en dieren verhandelen uit winstbejag. We zijn slechts een kleinschalige hobbyfokkerij met een passie voor Nederlandse Hangoordwergen. Konijnenwelzijn wordt door ons hoog in het vaandel gedragen, we trachten naar tentoonstellingswaardige dieren te fokken, maar op een deontologische wijze. We fokken met onze voedsters slecht 2 tot maximaal 3 x per jaar met een max van 5 x per 2jaar. We zijn lid van het nationaal neerhofdieren verbond en kleinveebond Geel en in het bezit van een officiele fokkerskaart. Doch tentoonstellingen doen we niet daar we meer energie, tijd en geld kunnen investeren in de beste voeding en verzorging. Ook onze dierenartse schuwen we niet en wordt bij elk probleem geraadpleegd. We laten onze jonge dieren voldoende oud worden en uitgroeien alvorens ze de fok ingaan. Natuurlijk fokken we enkel en alleen met gezonde en sterke dieren. Ook inteelt proberen we te bannen, dit kan op lange termijn genetische goeie eigenschappen overbrengen maar ook heel vele slechte. Al de fokgegevens worden zorgvuldig per dier verzameld op pc. Zo kunnen we steeds weer alles te weten komen over afstamming enz. We bieden in onze huisvesting voldoende licht, lucht,ruimte, veiligheid, vrij van stress en ongemakken aan onze dieren.

 

Bier of pruimen

Konijn met bier of pruimen is best lekker maar staat bij ons nooit op het menu, jaarlijks selecteren we enkele jongen uit om verder te fokken, voor de ouder fokdieren wordt steeds een goede thuis gezocht en worden nooit geslacht. Indien iemand interesse heeft om een ouder dier nog een mooie tijd te bezorgen mag steeds contact opnemen met ons. Deze fokdieren zijn gewoonlijk tussen de 2 en 4 jaar oud en kunnen nog een mooi lang leven slijten, een voedster kan dikwijls bij een eenzame(gecastreerde) ram nog een mooi leven hebben. 

Doelstelling

We willen dan ook meer zijn dan een hobbyfokkerij alleen, we willen vooral gezonde en sterke konijntjes verkopen in de meest bijzondere kleuren, en zelf nieuwe kleuren ontwikkelen. Hangoortjes zijn dan ook de meest verassende huisdieren en hierover willen we de mensen dan ook zoveel mogelijk over informeren. Ook helpen we regelmatig een beginnend fokker bij de opstart van deze fijne hobby..

Hangoortjes zijn erg sociale dieren en hebben een hoge knuffelfactor,deze eigenschap komt op de 1ste plaats in de verdere selectie van onze fokdieren.

Steeds zijn we dan ook op zoek niet alleen naar nieuwe bijzondere kleuren maar ook naar verbetering van de hokken, bijsturing van de voeding en ziektebestrijding enkel en alleen om de leefomgeving van onze hangoren ten dienste te zijn.   Onze bevindingen delen we met onze klanten en andere fokkers. Spreekbeurten over voeding werden door ons al meerdere malen verzorgd in diverse konijnenclubs.

Dit alles maakt het spannend naast de intensieve dagelijkse verzorging van onze hangoortjes.

Hoe werken wij

Nestjes

Regelmatig worden er nestjes geboren, in de eerste levensdagen doen we nestcontrole en nemen we een foto.  Met deze foto maken we een nieuwe rubriek in het tabblad nestjes. Hierbij vermelden we steeds beide ouders, terug te vinden op het tabblad fokdieren. In de daaropvolgende weken word er een nieuwe foto geplaatst, bij een klik op de foto kom je bij alle gegevens van het nestje terecht.

Wanneer ze de leeftijd van 4 à 5 weken hebben worden ze in het tabblad Te Koop aangeboden. Op een leeftijd van 6 weken worden ze gescheiden van de moeder. De konijntjes worden nog een week geobserveerd en zullen +/- 7weken oud zijn als ze klaar zijn om te verhuizen. Indien er meerdere konijntjes door eenzelfde persoon gereserveerd werden zullen deze samen gezet worden in 1 hok zodat de jongen goed aan mekaar thuis zijn alvorens te verhuizen.

 

Bezoek aan fokkerij.

Meermaals krijgen we de vraag om een keertje te komen kijken naar de konijntjes met de kinderen, en zo een keuze te maken. Helaas dit kunnen wij niet meer toestaan en dan vooral in het belang van de dieren. Er zijn mensen die hiervan een zondagsuitstap maken en bij verschillende fokkers gaan kijken, deze mensen beseffen wel niet dat ze al de eventuele virussen, microben en bacteriën van de ene fokkerij naar de andere overbrengen, wat iedere fokker wel kan missen. Ook de rust in het hok wordt telkens weer verstoord wat stress bij de dieren teweeg brengt. Ook deze bezoekjes zijn erg tijdrovend,mensen die uren te laat komen of gewoon dan uiteindelijk niet komen opdagen, we hebben onze tijd echt wel nodig voor de nodige verzorging te bieden. Enkel nog reservatie via de website, bij afhaling van het konijntje geven we jullie de nodige informatie mee en maken ook tijd voor alle vragen waar jullie mee zitten. Op de website vind je hier al heel veel informatie. Ook hebben jullie dan de gelegenheid om alle hokken en dieren te zien, we hebben niets te verbergen, we geven tevens de garantie van uw dierenarts mee. (zie bij Te Koop)

Reserveren.

Een hangoortje reserveren kan simpelweg via Te Koop, een klik op de knop reserveren van het gewenste konijntje brengt je op de pagina Contact, hier kan je de nummers vermelden van de gewenste konijntjes en je bericht met eventuele vragen. Bij ontvangst van jullie mailtje bevestigen we jullie zo snel mogelijk de reservatie, we vragen dan ook een voorschot van 10 euro/konijn te storten indien de afhaling niet in de nabije toekomst is. We hebben immers al vele funreserveringen gehad, deze funkopers ontnemen dikwijls mooie kansen voor een goede thuis van de betreffende konijntjes.Konijnen zijn geen speelgoed maar  levende dieren met gevoelens en emoties die alle respect van ons verdienen.

Verhuizen

Verhuizen/afhaling/thuiskomst

De dag van verhuizing breekt aan, een transportkist is aangewezen. Deze transportkist bied de nodige verluchting en veiligheid tijdens het vervoer van het konijntje(s).  Best is een plastic transport box , deze zijn handig en sterk maar hoeft zeker niet de duurste te zijn. Later komt deze nog goed van pas om bv naar de dierenarts te gaan voor hun jaarlijkse entingen en check up.

Best is de reistijd naar hun nieuwe thuis zo kort mogelijk te houden, zeker in geval van extreem warm weer, ook om stress te voorkomen .  Bij afhaling geven we jullie gratis een pakketje premium voer mee voor enkele dagen en ook het nodige advies hieromtrent.

Bij thuiskomst is het steeds aangewezen het konijntje(s) zo snel mogelijk in hun hok te plaatsen, best  een dagje of 2 rustig te laten wennen aan de nieuwe omgeving alvorens ze te vertroetelen. Je kan de eerste momenten best tegen ze praten om ze gerust te stellen en ze aan je te laten wennen. Zodra ze zich beginnen wassen, eten en drinken voelen ze zich thuis, meestal met de hangoordwerg gebeurt dit vrij snel en zijn ze ook zeer nieuwsgierig.